Egy boldog ember inge

Élt egyszer egy hatalmas király, aki olyan súlyosan megbetegedett, hogy egyetlen orvos sem tudott segíteni rajta. Ekkor elküldetett birodalma legbölcsebb emberéhez és megkérdezte tőle:
“Mit tegyek, hogy visszanyerjem az egészségemet?”
A bölcs ezt válaszolta: “A boldog ember inge az, ami hiányzik neked! Vedd fel a boldog ember ingét és  meggyógyulsz!”
loA király azonnal szétküldte lovasait birodalmába, hogy megkeressék a boldog embert és elhozzák az ingét. Mindenkit megkérdeztek, hogy boldog-e. Az egyik azt mondta, ő olyan szegény, hogy nem lehet boldog. A másik azt mondta: “Most temettem el a gyermekemet, hogyan lehetnék boldog?” A harmadik úgy vélte, mindene megvan amije csak lehet, elégedett ugyan, de boldognak nem boldog. A lovagok csalódottan poroszkáltak vissza a palotába.
A birodalom legtávolabbi csücskében azonban élt egy szegény földműves, aki a kérdésre azt válaszolta:” Igen, boldog vagyok!” A lovag megörült, hogy teljesíteni tudta királya kérését és azt mondta a földművesnek: “Akkor add oda uralkodódnak az ingedet!” A boldog ember így felelt: “De hiszen nincs is ingem!”
A király ráébredt, hogy a boldogságot nem lehet megszerezni, kiváltani semmiért. Mindenkinek mindene megvan ahhoz, hogy boldog lehessen! Ő is azonnal meggyógyult.
Amikor már teljesen egészséges volt, ismét megkérdezte a bölcset: “Mit kell tennem, hogy mindig gazdag legyek?” A bölcs erre azt felelte: “Ismered már a titkot: hord egy napig egy gazadag ember ingét, és gazdag leszel Te is!”
Nos, ha Te is egészséges és gazdag akarsz lenni, hord a boldogok és gazdagok ingét!