Bach virágterápiával

Bach-virágterápiáról

A gyógynövényeket hagyományos módon alkalmazva, a bennük lévő hatóanyagokat hasznosítjuk. Ezek remek nyugtató, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és sok más képességükkel lehetnek segítségünkre.4centaury300x300_150

A jövőben nagyon fontos lesz az életről és annak feladatáról alkotott kép átformálása a gyógyítás szempontjából is. Az orvos ezzel az új képpel összhangban dolgozva segítheti a betegeket életük leckéjének minél magasabb szintű elsajátításához.

A mai korban tért hódít a természetgyógyászat, ami egyrészről nagyon üdvös, az emberek többsége azonban nem veszi figyelembe a holisztikus szemléletet. A természetes hatóanyagú szereket kezdi el szedni, de csak az adott betegséghez kapcsolódó tünetet kezeli vele. Figyelmen kívül hagyja a teljességet és a kiváltó okokat. Mivel elmondható, a teljes gyógyulást csakis maga a helyesen élt élet hozhatja meg!

Egy angol orvos – Dr. Edward Bach-, az 1930-as években a gyógynövényeknek egy újfajta felhasználását dolgozta ki. Ez a módszer a növények rezgését (frekvenciáját) hasznosítja, mely információt közöl szervezetünkkel. Mindegyik növény más “energiával” rendelkezik, mely megfelel az ember egy-egy lelki frekvenciájának, érzelmének. bach-eszenciakBach munkája során bebizonyította, hogy mennyire fontos az egészséghez, a boldog emberi élethez a harmónia megvalósítása. Képtelen volt csak a betegséget vizsgálni, és tüneti kezelésekkel gyógyítani pácienseit. Ő is az egész embert-lelki akaratát, személyiségét -vette figyelembe. Holisztikus szemléletből fakadóan úgy tartotta, hogy a betegség fizikai vetülete nem más, mint az egyén lelki-szellemi körülményeinek megváltozása. Ugyanis a betegség kialakulása mögött a lelkünket régóta maró “nem megfelelő” érzelem bújik meg. Minél hamarabb érdemes nekilátni a bennünk feszülő érzelmek kitisztításának, hiszen egyrészt hamarabb fogjuk magunkat jobban érezni lelkileg (megszabadulunk a feszültségtől, a rossz érzéstől, lelkiismeret furdalástól, stressztől, stb.), másrészt már nem kell a betegség kialakulásától tartanunk.

A Bach-terápia egy 38 virágeszenciából álló természetes és szelíd gyógymód. 29ernyosOki terápia, melynek célja a Test, Lélek és Szellem Egységbe rendezése, a harmónia visszaállítása. A növények magas rezgésszáma hatással van a lélekre, mindegyike adott lelkiállapothoz kapcsolódik. Mint az önbizalomhiány, depresszió, félelem, nyugtalanság,kétségbeesés stb. Minden egyes cselekvésünkhöz érzelem kapcsolódik. Ha ez az érzelem “negatív”, akkor jönnek a problémák. Idegesek, feszültek leszünk, kellemetlen érzések jelennek meg bennünk. A Bach-virágesszenciák ezeket az érzelmeket segítenek helyreállítani. Tehát nem elég kideríteni a probléma mögött rejlő okot, hanem meg kell tisztítani a hozzá tartozó érzelmektől is.

Hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Ha valaki például valamilyen oknál fogva elvesztette önbizalmát (vagy soha nem is volt), akkor energia -mezőjében az ehhez tartozó frekvenciában torzulás keletkezik, így kishitűvé válik. Képtelen megfelelni a kihívásoknak, nem megfelelő közegben dolgozik, leértékeli önmagát és így képtelenné válik céljai elérésére. A megfelelő esszencia szedésével azonban – a szervezet megterhelése nélkül -, ez a negatív helyzet elmúlik, és ismét a megfelelő önbizalommal élheti életét.

3012_cherryEz csupán 1 példa volt arra, hogy miben is tudnak nekünk segíteni ezek a csodálatos virágok. Mint ahogy már említettem – minden tettünk mögött érzelem található, így a tettünk következménye (a probléma) mögött is ott van az érzelem. A problémáink lehetnek nagyon szerteágazóak, a lényeg, hogy megtaláljuk azt, vagy azokat az érzelmeket, melyek mögötte meghúzódnak. Ezért szinte képtelenség behatárolni, hogy milyen problémákra, betegségekre nyújt megoldást a Bach-virágterápia.

Két nagy célja van a terápiának:

Elsősorban, hogy a pácienst önismerethez segítse, és rámutasson azokra az alapvető tévedésekre és hibákra, amelyeket jelen pillanatban is elkövet.

Másodsorban pedig, hogy a páciens lelke visszatérjen a harmóniához, megnyugodjon és látóköre táguljon, kinyíljon a világ felé. A Bach-virágterápia a személyiség egészének békéjét és harmóniáját segít megteremteni. A fő munkát végül is az ember végzi önmagán, hiszen a terápia hatására beindulnak az öngyógyító folyamatok és a változás.

A Bach-terápia egyedülállósága:

A Bach-virágrendszer mindmáig nehezen kategorizálható. Ugyanis nem bonyolult kerülő úton, a fizikai testen át hat, hanem finomabb energetikai síkokon, közvetlenül az emberi energiarendszeren keresztül.
A Bach-virágterápia több szempontból különbözik az eddigi nyugati szubtilis gyógymódoktól. Az eltérések nyolc pontban foglalhatók össze.

• Szellemi kiindulás

Edward Bach szellemi kiindulópontja egy felsőbbrendű vonatkozású rendszerben gyökerezik, amely az ember egyedi személyiséghatárain túl egy spirituális dimenziót ér el.

• A terápia célja: “Gyógyítsd tenmagad”

Edward Bach az embereket önmagukkal szembeni felelősségre szólítja fel. Rámutat, hogy minden ember magában hordja saját gyógyírjait. Ennélfogva a betegségtől való félelemnek nincs egzisztenciális alapja.

• A diagnózis új formája

Már nem testi szimptómákra irányul, hanem kizárólag az emberi természet “diszharmonikus” vagy negatív lelki magatartásformáira – a homeopatikus “érzelmi szimptómákhoz” hasonlóan, de annál átfogóbban.

• Kritériumok a növények kiválasztásához

Bach csak “bizonyos nagy rezgéssel rendelkező növényeket” választott.

• Előállítási eljárások

Azok az egyszerű és természetes módszerek, amelyekkel Bach a virágok energiáit materiális formájuktól megszabadította, és hordozóanyaghoz kötötte, különböznek minden más, a nyugati orvoslásban ismert előállítási módszertől. A Bach által kifejlesztett módszerek – a napsütéses és a forralásos módszer – igen stabil energetikai hordozót alkotnak.

• Szelíd önszabályozó hatás

A Bach-virágeszenciák nem materiális, hanem szubtilis impulzusok. Specifikus, magas frekvencia információit közvetítik, amelyek a lelki öngyógyító erőket serkentik. A Bach-virágeszenciák mellékhatásoktól mentesek, és összeférnek más terápiaformákkal.

• A virágeszenciákat használók köre egyre bővül3015_mimulus

A Bach-módszer “ártalmatlan” hatásából következik, hogy sokak kockázatmentesen kezelhetik magukat, nem úgy, mint más, finom anyagú gyógymódoknál. Mivel a Bach által leírt állapotoknál az emberi természet archetipikus reakciómintáiról van szó, nem pedig betegségszimptómákról, elvileg nincs szükség orvosi vagy pszichológiai végzettségre ahhoz, hogy valaki eredményesen foglalkozzon a Bach-virágokkal. Sokkal fontosabb tényező az emberi érettség, jó felfogóképességgel, felismerőképességgel, természetes beleérző képességgel és a mások iránti egészséges érzékenységgel társulva. Bachnak az volt az álma, hogy virágcseppjei ott legyenek majd minden család házipatikájában.

• Az egyszerűség mint alapelv

Napról napra bonyolultabbá váló világunkban az “egyszerűség” fogalma könnyen félreérthető, és összetéveszthető a “primitívség” fogalmával. Az egyszerűség az egységgel, a beteljesüléssel és a harmóniával kapcsolatos. Ez az oka, hogy minden ember – meglehet, teljesen öntudatlanul – vonzódik az élet úgynevezett egyszerű dolgaihoz. Ahhoz, hogy a differenciáltság és egy történés látszólagos bonyolultsága mögött ismét az egység és az egyszerűség legyen megtalálható, alapvetően az szükséges – a tárgyilagosságon, az áttekintésen és a körültekintésen kívül -, hogy az egész részének tekintsük magunkat, amelyet az egységes és egyszerű teremtő elv kormányoz.

Nem lehet véletlen, hogy csaknem mindegyik nagy természettudós ezt az álláspontot vallotta élete végén. A Bach-virágterápia legfőbb célja és eredménye, hogy ezt az alapbeállítottságot minden emberben újból létrehozza és erősítse.