Az élet iskolája 3.

Tűzze ki a céljait!

finish_lineAhhoz, hogy kitűzze céljait, először is, meg kell találnia azokat. Ezután pontosan meg kell fogalmaznia és el kell képzelnie. De olyan pontossággal és részletességgel, mintha már meg is valósultak volna. Ebben segít a vizualizáció.
Ha egy célt nem sikerült elérni, meg kel vizsgálni, hogy miért nem sikerült! Ezeket a tapasztalatokat kell megtartani és nem szabad, hogy bűntudatot érezzen miattuk.
Állapítsa meg, motiválja-e még a cél? Ha igen, tűzze ki újabb határidővel és ne a végállomás legyen, hanem egy támpont a továbbfejlődéshez.

Ön szerint mivel érne el jobb eredményt: ha kitűzne 50 fekvőtámaszt amit sikerül megcsinálnia, vagy akkor, ha 70-et tűz ki és 62-ig jut el?
Önbecsülésünknek fontos, hogy sikerélményünk legyen azáltal, hogy a kitűzött céljainkat rendre elérjük. A jó cél a realitás és irrealitás mezsgyéjén mozog. Elég nagy, hogy kellő motivációt és kihívást jelentsen, de csak akkora, hogy elménk is tudjon benne hinni.

Legyen sokféle célja! Ezek lehetnek anyaginak, de a személyiség fejlődésére vonatkozók is. Valamint a tanulásra, családra, barátokra, kapcsolatokra vonatkozó is.
Legyenek rövid-, közép- és hosszú távú céljai is. A nagyobbak elérését segíti, ha látja, hogy a kisebbeket el tudja érni .

Foglalkozzon céljaival nap mint nap! Meglátja, észre sem veszi, és ott nyüzsögnek a mindennapjaiban. Beköltöznek a munkahelyére, nappalijába, �.., a gondolataiba.

Fogjon tehát egy papírt és kezdjen el írni!