Nem vagy megelégedve a tükörben látottakkal? Nincs sikered a férfiaknál? Úgy érzed, mindenki szebb s különb nálad? Nem érzed jól magad a börödben?

09080400gif_low-self-esteemSajnos a fenti jelenség igen gyakori napjainkban. Szép, fiatal nők sikertelennek, magányosnak érzik magukat. A média által közvetített nőideálnak sokan nem felelünk meg, de ez vajon oka lehet a boldogtalanságnak, társtalanságnak? A jelenség valódi oka magzati korba nyúlik vissza. Ilyen jellegű probléma oldása során igen nagy százalékban kiderül, hogy a szülők, vagy a családtagok ellenkező nemű gyermeket vártak. A magzat ilyenkor hibásnak érzi magát és magára veszi a szülő csalódottságát.

Úgy érzi, hogy bár még meg sem született már is gond van vele, máris csalódást okozott a szüleinek. Ez a „nem vagyok megfelelő” érzés még felnőttként is velünk marad.

Mely életterületeken jelentkezhet a „nem vagyok megfelelő” érzés?47d823a9-0019a-005c3-400cb8e1

  • Hamis testkép kialakulása
    Mivel a nemünk okozta a problémát, így a tükörbe nézve sosem látunk pozitív tükörképet. Nem látjuk szépnek, csinosnak magunkat. Nem is sejtjük, hogy milyen messzire nyúlik vissza a probléma, csak azt érezzük, hogy valami nem stimmel velünk.
    A legfontosabb, hogy a külsőnket el tudjuk fogadni és meg tudjuk szeretni magunkat. Mindig lesz egy magasabb, szőkébb stb. a környezetünkben, de belőlünk csak egy van.
    A korlátok, melyeket a negatív önértékeléssel felállítunk magunkban, a viselkedésünkben is megmutatkoznak, a környezet egy rosszkedvű, bizonytalan nőt lát. Ez lennél Te?
  • Karrier

    sad_woman_1

    Az önbizalomhiány ahhoz vezet, hogy alulértékeled nemcsak a külsődet, hanem a képességeidet is. Nem vállalsz el kihívást jelentő feladatokat, inkább csendesen végzed a megszokott rutinfeladatokat. A haladó ötleteidet már csírájában elfojtod, mondván a főnök meg sem hallgatna téged. A kollégák rendszeresen kihasználnak, mert nem utasítod vissza a számodra többletmunkával járó segítségkéréseket. Ha észreveszed magadon, hogy a munkahely gondolata kellemetlen érzéssel tölt el, ha már minden lelkesedésed elveszett, gondolkodj el a váltáson!
  • Párkapcsolat
    Az alacsony önértékelésű nő hajlamosabb domináns férfit választani, aki teljesen az irányítása alá vonja őt. Az ilyen kapcsolatokban a nő csupán a férfi kényelmét teljes mértékben megteremtő háztartási gépezetté degradálódik. A szexuális életben is az alárendelt szerepét tölti be a nő. Általában ezekre a kapcsolatokra nem jellemző a harmónia, a közös beszélgetések, közös célok.
    Figyeld meg, mennyire érzed jól magad a kapcsolatodban, mennyire tudod kifejezésre juttatni a saj
    át igényeidet, mennyi lelki támaszt kapsz a társadtól! A problémáidat egyedül vagy kénytelen megoldani, vagy közösen találtok megoldások
    at?
  • Elmagányosodás
    A legsúlyosabb következmény szerintem az, ha már amiatt nincs kedved emberekkel érintkezni, mert a folytonos összehasonlítgatásból te kerülsz ki vesztesen. Ha a feszültség egyre csak nő benned és nincs kivel megosztanod a gondolataidat, érzéseidet, sürgősen kérj segítséget, mert a felgyülemlett negatív érzésblokk előbb-utóbb testi tüneteket okozhat.

Mi a megoldás?

El kell határoznunk, hogy felnőtt nőként szépen felépítjük magunkat újra és élvezni kezdjük a női lét csodáit.

  • Az első lépés a megfelelő önértékelés elérése: keressük meg pozitív külső és belső tulajdonságainkat!
  • Gondoljuk át, hogy mit is szeretnénk elérni, milyen női szerepekre vágyunk!
  • Vegyük számba eddig elért sikereinket!
  • Végezzünk mentális megerősítést naponta!

A pozitív gondolatok megelevenednek, ahogy szeretettel figyeled a tested, megbarátkozol a külsőddel, megtalálod a legelőnyösebb tulajdonságaidat, hamarosan egy önbizalommal teli kisugárzáshoz juttat, és a környezeted is jobban vonzódik majd hozzád.

Gyakran gondolsz magadra negatív érzelmekkel? Úgy érzed nem vagy képes megoldani a feladataidat? Nem vagy elégedett a külsőddel? Már a sikertől is félsz, mert akkor a középpontba kerülnél?

Ki építi a falakat?

Ha a fenti kérdésekre igennel feleltél, nagy valószínűséggel a saját magad által létrehozott falak korlátai között élsz. Úgy érzed, számodra nem lehet nyerő helyzet, mert meg vagy győződve arról, hogy a siker nem fér bele az életedbe.

Valóban így kell lennie?

Múltbeli negatív élmény az ok

Külföldi kutatások megállapították, hogy gondolataink jelentős mértékben meghatározhatják viselkedésünket, befolyásolhatják szervezetünk működését.

Saját hiedelmeinknek képesek vagyunk megfelelni.

Ha állandóan a sikertelenséget, kisebbrendűség és alkalmatlanság érzését éljük át, gondolkodjunk el azon, hogy vajon nem csupán negatív elvárásainknak igyekszünk megfelelni, bizonyítva ezzel igazunkat?

Sajnos, egy idő után a negatív gondolkodásunk nem ad helyet az építő, pozitív elképzeléseinknek és nagyon kevés az öröm az életünkben.

Oldások során az okok keresése közben gyakran felszínre kerül egy múltbeli megszégyenülés élmény, vagy valamely családtag felénk irányult negatív véleménye. Ezeket a terheket ne hordozzuk egy életen át!

Itt az idő, hogy elindulj egy sikeresebb élet felé.

Hogyan változtassunk?ist2_6057964-young-happy-woman-with-shopping-bags

  • Első lépésként határozd el, hogy a mai naptól átveszed az irányítást és felelősséget vállalsz gondolataidért.
  • Vedd számba, hogy milyen negatív gondolatokkal viseltetsz az önmagad s életed alakulása iránt. (Nem baj, ha szembe nézünk saját korlátozó hiedelmeinkkel). A papír bal oldalán álljon a negatív lista.
  • A lap jobb oldalára kerüljön minden negatív gondolatod pozitív párja.
  • Válassz ki a jobb oldali listádról egy nap egy gondolatot, s aznap igyekezz megvalósítani a pozitív érzést, élményt.
  • Figyeld a siker apró jeleit és köszönd meg magadnak, hiszen TE VÁLASZTOTTAD a sikeresebb életet és sikerült megtenned az első lépést a célod eléréséhez!