Mindig add önmagad!

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy az emberek mások elvárásai szerint próbálják élni az életüket, miközben saját személyiségük teljes mértékben rejtve marad.stress2

Nem mutatjuk ki az érzéseinket, elkerüljük a konfliktusokat, saját szükségleteinket semmibe vesszük, elmenekülünk a felelősségvállalás elől.

Sajnos már a gyermekeknél is érezhető, hogy nem saját indíttatásból, hanem kívülről érkező presszúra hatására cselekednek.

Az érzések elfojtása

Ha nem szentelünk figyelmet benső életünknek, előbb-utóbb elveszítjük lelkesedésünket, energiánk egyre csak fogy. Az állandó küzdelem, hogy a külvilág felé mást mutassunk, benső stresszhelyzetet okoz, és akár testi tüneteket is generálhat. Az állandó feszültség miatt egyre kevésbé vagyunk jelen az életünkben, a csökkent energia miatt képtelenek vagyunk felismerni és megélni életünk örömteli pillanatait.

Néhány tünet, mely jelzi, hogy többletstressz állapotában vagyunk: túlzott izzadás, kedvetlenség, emésztési zavarok, lehangoltság, alvászavar.

Mi lehet az ok?

Oldások során a kitesztelt okok között leggyakoribb a szülők elvárásainak való megfelelési kényszer. Amennyiben a szülők házassága tele volt konfliktussal, a gyermek igyekszik minél láthatatlanabbul viselkedni a családban, nehogy ő legyen az oka egy kirobbanó veszekedésnek.

frustrationKésőbb e minta szerint cselekszik az iskolában, majd a munkahelyen, párkapcsolatokban. Ő lesz az, aki nem képes nemet mondani, saját határait nem ismeri fel, egyre többet vállal magára, hogy bizonyítani tudja erejét, rátermettségét, tudását – nőként férfiszerepekben él. Elutasítja magát, nem képes az örömre, mert csak a felé irányuló szigorúságot tapasztalta eddig.

Sok ember nem kapott elegendő szeretet gyermekkorában, sérült az önbizalmuk és gyakran büntetik magukat.

Hogyan változtassunk?

Naponta pár percet adjunk magunknak és próbáljunk relaxálni! Miközben gondolataink lecsendesednek, átgondoljuk az aznapi eseményeket, lehet, hogy megértjük az összefüggéseket, hirtelen eszünkbe jutnak a megoldások. Ellazult állapotban a saját életünk is ragyogóbb fényben mutatkozik előttünk. Figyeld az érzéseidet pihenés közben!

Tudatosítsd magadban, hogy a felnőtt lét ajándéka a választás lehetősége. Választhatsz egy boldogabb életet! Ehhez azonban el kell engedned a múltat, a rögzült viselkedésmintákat, az önmagaddal szembeni negatív érzéseidet.

Szeresd önmagad!

image13584Fókuszálj az erősségeidre! Számos pozitív külső és belső tulajdonsággal rendelkezel, amit eddig nem vettél észre, mert a hiányosságaidat felnagyítottad.

Tartozol magadnak azzal, hogy a mai naptól a sikert választod.

Felnőtt vagy: saját érzésekkel, saját gondolatokkal, saját életfeladattal. Keresd meg, a valódi örömforrásokat, keresd olyan emberek társaságát, akikkel felszabadult, őszinte lehetsz. Átalakulhat a baráti köröd, új embereket találsz majd érdekesnek és már aktív tagja leszel a társaságnak.

Vedd sorra meg nem valósított vágyaidat és próbáld megtalálni saját utadat!