Válásterápia

divorceA válás feldolgozására, következményeinek enyhítésére, a szülői együttműködés javítására létezik a családterápia keretén belül a válásterápia. Ebben a felek segítséget kapnak a veszteség feldolgozásához és a folyamat gyermekeket megkímélő módon történő végigviteléhez.

Mindkét szülővel való kapcsolat támogatása

Változatos megegyezések születhetnek a gyermekek láthatásának, elhelyezésének megoldására. Lényeges szempont, hogy a gyerek mindkét szülőjével természetesen, akadálytalanul találkozhasson. Azonban figyelembe kell venni, hogy a gyerek érdekét, fejlődését az szolgálja, hogy amíg kicsi, ne kelljen sokat vándorolnia, vagy gyakran változtatnia a lakóhelyét. Ha sűrűn váltakozik az a hely, ahol alszik, bár alkalmazkodóvá, de ugyanakkor gyökértelenné válik. Mindenhol otthon van, de igazából sehol sem. A nyári szünidő alkalmas arra, hogy mindkét szülővel hosszabb, zavartalanabb időt tölthessenek el a gyerekek, de iskolakezdéskor fontos az állandóság. A Szülők egymástól válnak el, de gyermekük iránt egész életen át tartó közös felelősségük érdekében, elkerülhetetlen az együttműködés normalizálása.

Veszteségek feldolgozása
Fontos, hogy a válás miatt érzett szomorúságát minden családtag kifejezhesse. Ez mindenkinek veszteség, lehessen miatta szomorkodni, beszélni róla. Fel nem dolgozott problémákat a gyermek magára vállalja, aminek lelki sérülés a következménye. Kérhetik a szülők a támogató segítséget szakemberektől.

Nyílt kérdések és válaszok
A gyerekek kérdéseire életkoruknak megfelelő szinten, érthetően, egyértelműen kell válaszolni. A gyerekek leggyakoribb kérdései:
Már nem szeretitek egymást?
Miért váltok el?
Hol és hogyan, kivel fogok lakni, lesz-e helyem apunál/anyunál? Hol lesz az ágyam, az asztalom stb.?
Ki visz óvodába, iskolába?
Milyen gyakran találkozom apuval/anyuval?
Fontos, hogy a válaszok segítsék a gyerek eligazodását, biztonságérzetét a változások közepette. Nagyon konkrétan, természetesen, nyíltan, egységesen adják meg a szülők a gyerekek kérdéseire a választ, kiemelve a legfontosabbat, hogy csak ők válnak el, gyerekükkel való kapcsolatuk egy életre szól.

cb_divorce_070927_msA házasság befejezése egy új fejezet kezdete is egyben, ami, ha a felek törekednek a veszteség feldolgozására és az új együttműködés kialakítására, akár jobb helyzetet is eredményezhet: kevesebb feszültséggel, veszekedéssel járhat. Nem szabad elfelejteni, hogy csak a párkapcsolat szűnik meg, a szülői kapcsolat viszont örökké tart. Ha bekövetkezett az elkerülhetetlen, a gyerek a válásból is tanulhat: egy megfelelő befejezési minta alapjául szolgálhat gyermekeinknek a leválás gyakorlásában, veszteségei, kudarcai feldolgozásában.