BŐRPROBLÉMÁK—ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág arckre9mek20otthonfelé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Három fő rétegből: a hámból, az irhából és a bőraljából áll. Nem pusztán tested ruhája, hanem egy nagyon is sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan.
A bőr klímaberendezés is, hiszen elvégzi a külső hőmérsékletingadozások kiegyenlítését, ugyanakkor érzékszerv, amely felveszi a külső ingereket. Emellett folyadék- és energiaraktár, jelentős feladatot lát el a szervezet só- és vízháztartásában, az immunrendszer előretolt helyőrsége. A szervezet méregtelenítésében is részt vesz, fizikális, bakteriális és kémiai behatások ellen egyaránt védi a szervezetet.

A bőrödet érezheted egy kétirányú falnak. Ezen belül helyezkedik el az intim szférád, de bőrödön keresztül állsz kapcsolatban a külvilággal, bőröddel érinted meg a környezetedet. Szükséged van erre a falra, nem csupán esztétikai, csomagolástechnikai szempontból, hanem azért, mert nem engedhetsz be minden ingert, információt. A válogatás, szelektálás nélkülözése komoly betegségek forrása lehet.
Az ember bőre rövid együttlét során is sokat elárul tulajdonosának pszichéjéről. A nagyon érzékeny bőr alatt nagyon érzékeny lélek lakik, aki túl közel engedi magához, bensőjéhez a világ dolgait. Egy ellenállóképes, erős bőr arra enged következtetni, hogy az illető sokat kibír (vastag a bőre) leperegnek róla a dolgok. A verejtékező bőr a szembenálló bizonytalanságát, félelmét, az elpiruló bőr izgalmát mutatja.

Ha bőrproblémáid, kiütéseid vannak, a következő dolgokat gondold át:

• Hogyan állsz a kapcsolatteremtéssel?
• Nem határolod-e le magad túlságosan?
• Lehet, hogy elutasító magatartásoddal hárítod a közelség utáni vágyadat?
• Mi az, ami a határaidat át akarja törni? Szexualitás, ösztönök, szenvedély, agresszió, lelkesedés?
• Mi az, ami valójában ingerel?

Lássuk, milyen lelki háttere van az egyes bőrbetegségeknek:

Mitesszer
A bőrön lévő pórusokon keresztül lélegzik a tested. Mitesszerek akkor alakulhatnak ki, ha úgy érzed, nem értenek meg. Olyan ingerek érnek, amelyeket kénytelen vagy elviselni, bár legszívesebben kilöknéd magadból. Úgy érzed, ezek ellen nem tehetsz semmit, háborog a lelked. Itt még nem jellemző a lázadás, inkább egy csendes beletörődés, mértéktartó viselkedés figyelhető meg. Próbáld meg, hogy nemcsak az irritáló dolgokra koncentrálsz. Ne légy elégedetlen, vedd észre az élet jobbik felét is!

Pattanás
Hasonlóan éled meg az élet dolgait, mint az előző esetben, de itt már határozott lázadásról is szó van. A negatív hatásokat lázadások közepette igyekszel eltávolítani az életedből. Ha az arcodon jelennek meg pattanások, az azt jelenti, hogy titkolod, elfojtod a vágyaidat. Másképp érzel, mint amit a külvilág felé mutatsz. Hátadon akkor alakulnak ki, ha azt tapasztalod, olyan problémákat terhelnek rád, amiket nem érzel a sajátodnak. Kicsinek, kevésnek érzed magad az adott probléma megoldásához.

Pikkelysömör
Olyan lelki beállítottságú embernél jelentkezik, aki azt hiszi, hogy életét nem képes irányítani. Bármilyen sikeres vagy, nem veszel róla tudomást, alul becsülöd értékeidet. Nem fordítasz magadra elegendő időt, figyelmet: értéktelennek, szerencsétlennek tartod magad és ettől feszültté, idegessé válsz. A sok feszültség hatására belefáradsz mindenbe, elveszted regenerálódási képességedet. Haragszol a világra, utálod, hogy harcolnod kell az érdekeidért. Ha a könyöködön jelentkezik, az azt jelenti, hogy „könyökölnöd” kellene a saját érdekeidért, de ezt nem teszed. Vagy ha mégis, ez lelki konfliktust okoz. Ha a fejbőrön lép fel, akkor a gondolkodásoddal, megoldási mechanizmusoddal van probléma. A gyógyulást az segíti elő, ha újra felfedezed azokat az ingereket, amelyek ízesebbé, kedvesebbé teszik számodra az életet, és megtanulod értékelni saját tulajdonságaidat.
Ekcéma
A feszültségek, terhelt emberi kapcsolatok kiemelt szerepet játszanak az ekcéma kialakulásában. A gyerekek használhatják arra, hogy törődést, érintést csikarjanak ki maguknak, ugyanis az ekcémát folyton kezelni, kenegetni kell, ezáltal a felnőtt átsimítja a beteg területet.  A gyerek vagy felnőtt érezheti úgy, hogy neki valami nem megy, képtelen rá, míg a többieket sikeresnek látja.
Ha felnőttként mindkét kezeden megjelenik az ekcéma, az jelzi, hogy idegenkedsz azoktól a dolgoktól, amelyekkel munkálkodnod kell. Egyrészt nem kívánsz velük foglalkozni, másrészt elérhetetlennek tartod azt, amire igazán vágyakozol. Meg kell tanulnod nemet mondani.

A kineziológia módszere rávilágít ezen problémákra és megoldást kínál Mindenkinek!