A mesék ereje

baba-jatszik-d00000D04344074cbaf09Ha közelebbi és tiszta képet szeretnél kapni gyermeked viselkedéséről, arról, mi minden játszódik le a lelkében, hogyan is gondolkodik, szánd rá az időt, és ülj le mellé a szőnyegre. Kezdj el játszani, rajzolni vagy mesélni, neki és vele együtt magadnak is.

 

A gyerekek gondolkodása ugyanis teljesen más, mint a felnőtteké. Számukra ebben a világban szinte minden megtörténhet. A télapó tényleg átfér a kéményen, és persze hogy a fogtündér viszi el a tejfogacskákat.  A jóságos manó ott van minden este az ágya szélén és vigyázza álmát, a játékai pedig életre kelnek, azért van rendetlenség a szobájában. A játék, rajzolás és a mese által révületbe, egy másféle tudatállapotba kerülnek.

10-12 éves korig szinte mindig a saját világukban élnek, ugyan bevonják a valóság elemeit, ám nagyon intenzíven élik meg határtalan képzeletüket. 4-5 éves korig  nem alakul ki még a kettős tudat, vagyis  még nem tudja elválasztani a valóságot a képzelettől.  Eddig a korig nem mondunk varázsmeséket. Ám 5 éves kortól , amikor elérkezik az igazi mesélős korszak , a mi feladatunk, hogy segítsünk őszintén és tisztán látni őket, megtanítani  arra, hogyan különböztessék meg a  képzeletet a valóságtól. Figyelembe véve persze életkori sajátságukat, lelkiségüket.

Nem óvhatjuk meg a konfliktusoktól sem a gyerkőcöt. Nem ringathatjuk illúzióba, eltusolva az élet valóságosságát. Ők ugyanis nagyon jól látják, de leginkább érzik a valós élet történéseit, nehézségeit.

A mese szimbolikus úton készíti fel a gyerkőcöt a felnőtté válásra.  Mint  a mesehős a mesékben, ő is rengeteg átalakuláson, konfliktuson –próbatételeken- megy keresztül, de így  tanulja meglátni a megoldásokat is a felnőtté válás felé.

A mi feladatunk ebben, elsősorban példamutatással, hogy őszintén tudjunk bánni saját érzéseinkkel. Álarcok és játszmák nélkül megélni szenvedéseinket, észrevenni lehetőségeinket, képessé válva a változtatásra, a fejlődés érdekében. Magunkon keresztül pedig meglátni a másikat, észrevenni a gyermekünk reakcióját, cselekedetei mögötti érzelmeket, gondolatokat így segítve őt egészséges lelkületű Emberré válni.

.